Teambuilding

13-01-2021 we zijn nu alweer een jaar verder in deze corona pandemie zoals ze het noemen. Het zijn rare tijden waarin wij nu leven, heel het leven staat op zijn kop. Veel snelle veranderingen doorgevoerd vanuit de regering en WHO waar wij zelf weinig tot niets aan kunnen doen. Het lijkt erop dat niet alleen het virus maar ook de beslissingen van de regering ons in hun greep houden. Al deze maatregelen beperken ons in ons doen en laten. Veel mensen moeten vanuit huis werken, kinderen krijgen online thuis les, sportscholen zijn dicht, restaurants dicht en we worden verzocht om weinig contact te hebben met andere mensen.

Oké, veel beperkingen maar wij mensen zijn vindingrijk en kunnen uit veel nare situaties het beste maken. Maar mensen zoeken ook snel het gemak en laten zich snel beïnvloeden. Je hoort het regelmatig dat er lacherig gesproken word over de coronakilo’s, terwijl deze juist zorgwekkend zijn. Veel thuiswerk waardoor er minder beweging is en we ook minder naar buiten gaan.  Deze twee punten vindt ik zelf heel zorgwekkend, minder beweging en coronakilo’s (overgewicht).

Doordat veel mensen thuis werken is er minder reistijd, deze reistijd soms wel 30 minuten of langer zouden we normaal gesproken wel hebben. Wat doe je nu in deze tijd? Breng je deze tijd door: In bed? Op de bank? Eten met het gezin? Rondje met de hond? In de keuken?

Zelf zet ik mijn wekker lekker vroeg, dit geeft mij de tijd om mijn maaltijden te kunnen voorbereiden voor de dag. Ik werk namelijk niet vanuit huis maar heb het geluk dat ik nog op locatie mag werken. Twee keer per week ook van 08:30 tot 21:15, voor deze dagen heb ik toch mijn middag- en avondeten nodig. Deze maak ik dan ook klaar in de ochtend. Ik probeer geen brood te eten maar twee maaltijden per dag met groenten en rijst of quinoa, zoete aardappel, soep of een salade.

Je zou jouw gebruikelijke reistijd kunnen gebruiken om voor jezelf en misschien ook wel voor het gezin een gezondere maaltijd klaar te maken. Deze kan je dan onder de middag weer opwarmen in een pan of oven. Op deze manier benut je jouw reistijd op een gezondere manier. Ook zou je ’s ochtends een wandeling kunnen maken voordat je begint aan het ontbijt. Beweging voor een maaltijd helpt om de spijsvertering extra te activeren en daarbij zal de bloedsuikerspiegel ook stabieler blijven na de maaltijd.

Op een normale werkdag heb je vaak een paar momenten pauze, plan deze ook in als je vanuit huis werkt. Tijdens een pauze mag je vaak naar een andere ruimte lopen, kom je in contact met collega’s en ben je even achter je scherm vandaan. Thuis is dit ook belangrijk! Een mens is namelijk niet gemaakt om een hele dag te zitten, we hebben beweging nodig voor het goed kunnen functioneren van het lichaam. Plan je pauze in en loop desnoods even een rondje door huis of ga een paar keer de trap op en af of misschien geef je iedereen die thuis is een warme en liefdevolle knuffel. Zo blijf je in beweging en heb je misschien ook (lichamelijk)contact met andere huisgenoten. Het kan nu zelfs zo zijn dat je onder de middag met het gezin, partner of huisgenoot samen kunt eten. Maak hier gebruik van indien mogelijk.

Misschien bestaat er de mogelijkheid om jouw werkdag iets te verlengen op sommige dagen. Verlengen? Je bent toch niet gek!? Nee, door jouw werkdag te verlengen schept het ook een kans om jouw middag pauze met een uur te verlengen. Dit uurtje geeft jouw mogelijkheden om naar buiten te gaan, te sporten of te koken. Een wandeling door het park, een rondje joggen of op de fiets, naar keep moving, enz. Dit zijn allemaal gezonde keuzes en helpen het lichaam sterk en vitaal te houden. Vooral alle activiteiten buiten hebben een gezonde uitwerking op het lichaam. Hierbij geldt ook weer, eerst bewegen daarna eten!

Het is belangrijk om in deze tijd onze weerstand goed op peil te houden, hierbij spelen voeding en beweging een sleutelrol. We willen het aantal besmettingen terugdringen en dat hebben we zelf in de hand. Hieronder een aantal belangrijke leefregels voor een goede weerstand:
Blijf in beweging
Ga naar buiten!
Beweeg voor een maaltijd
Eet meer groenten
Bereid je eigen maaltijden  
Drink water
Knuffel, lach en dans
Wees dankbaar voor wat je hebt en nog kan
Denk in mogelijkheden en kansen

Gezonde en sportieve groet,

Jens de Boer